Het liberalisme blokkeert samenwerken met de PVV niet

1 Liberale waarden

Het liberalisme is een filosofie en een politieke overtuiging. Een mens bepaalt zelf wat het goede leven is en moet ruimte krijgen om daar invulling aan te geven. Dat is het kernpunt van de vrijheid.

Maar de keuzes hebben gevolgen en wie de keuze maakt is verantwoordelijk voor de gevolgen. Of het nu gaat om het investeren in jezelf en zo meer mogelijkheden te krijgen voor een baan, of om de gevolgen voor anderen. Als lid van een samenleving houden we rekening met elkaar en zorgen dat onze keuzes voor anderen ook goed uitpakken. Omdat we de anderen ook in de tijd zien, is duurzaamheid een belangrijke component van verantwoordelijkheid. Laat de aarde schoner na dan we hem aantreffen.

Gelijkwaardigheid is de waarde die maakt dat een ander dezelfde keuzes moet kunnen maken als jezelf. En we moeten elkaar in staat stellen om in alle vrijheid richting te geven aan het leven.

Sociale rechtvaardigheid houdt in dat situaties eerlijk moeten voelen voor iedereen, voor de hele groep die betrokken is. Voor degene die er baat bij heeft, maar ook voor degene die er geen baat bij heeft. Uitkeringsgerechtigden en belastingbetalers, vluchtelingen en dorpelingen waar het asielcentrum staat, autorijders en mensen die grond moeten afstaan voor wegen.

Als we in een samenleving functioneren, hebben mensen effect op ons. Ze staan voor ons in de file, we horen het als ze muziek oefenen, ze recreƫren waar we rust willen ervaren. Toestaan dat we dus wat last van elkaar hebben valt onder verdraagzaamheid. Waar wij soms hinder hebben van anderen, hebben zij dat soms van ons.

Met deze liberale waarden in ons achterhoofd beoordelen we voorstellen.

2 De VVD

De VVD wil haar politieke keuzes baseren op het liberalisme. Natuurlijk trekt dat ondernemers aan, die de vrijheid als kans zien om nieuwe bedrijven te starten, uit te breiden, mensen aan te nemen. Maar we zijn geen ondernemerspartij maar een volkspartij.

Een productiemedewerker met een 0-urencontract kan onmogelijk een woning kopen of huren of een gezin onderhouden. Hoewel het contract aantrekkelijk is voor een ondernemer, belemmert het de medewerker in zijn autonomie. Een liberaal zou kunnen stellen dat er een ondergrens is aan het inkomen of het aantal uren dat iemand in dienstverband kan krijgen.

Een fabriek die de omgeving verontreinigt met stoffen, licht of geluid moet dat terugbrengen tot aanvaardbare normen die mens en aarde beschermen. Economie gaat niet voor op mens en milieu.

Het accent dat de VVD legt op veiligheid moet ervoor zorgen dat inwoners niet in angst leven. Angst belemmert mensen in het maken van echt vrije keuzes.

3 Opgaven

De VVD staat voor de opgave om de overheid weer begrijpelijk te maken. Met beperkte regels, aanvaardbare belastingen en vooral veiligheid van land, stad en dorp. Daarbij is de communicatie gericht op iedereen, dus met eenvoudig taalgebruik.

Beperkte regels zijn nodig om de mensen meer ruimte te geven en de overheid minder werk. De overheid kan geen maatwerk leveren, daarvoor is de samenleving te complex. Maatwerk vergt een enorm grote overheid die heel (te) veel van de inwoners weet. Soms is een regel in je voordeel, soms niet, het is niet anders. Voor het verminderen van de regeldruk zal het detailniveau op wetgeving en AMVB en circulaires moeten afnemen.

De politiek moet zelf keuzes maken en die niet overlaten aan techniek of wetenschap. Luisteren naar wetenschap, lobbygroepen en individuele burgers is prima, maar uiteindelijk maakt de politiek de keuze, de belangafweging. De keuze voor voedselrijke of voedselarme natuur moet uiteindelijk een keuze van de politiek zijn, niet van ecologen. Dat geldt ook voor de keuze van onze energiebronnen of de inrichting van de rechtsstaat.

4 Met welke partijen mag de VVD samenwerken

Er zijn partijen die het morele gelijk van de samenleving pretenderen te hebben. De politiek correcte stroming waarbij mensen die hun gedachtegoed niet onderschrijven niet deugen. Partijen die geen verantwoordelijkheid bij mensen neerleggen en dus vanuit de overheid alles willen regelen. Die voor de ander wel weten wat goed voor hen is.

Er zijn partijen die problemen van de samenleving uitvergroten en eenzijdig bij bepaalde groepen mensen neerleggen. Die met goed klinkende maar onuitvoerbare oplossingen komen.

Voor Nederland geldt altijd de keuze tussen de dominee en de handelaar. Beoordelen we samenwerking op de morele waarden van de partner, dan voldoet niemand aan onze hoge standaarden en handelen we met niemand. Kijken we naar het belang van onze samenleving dan doen we zaken met mensen of regimes die we niet onderschrijven, maar waarbij de overeenkomst voldoet aan wat wij belangrijk vinden.

De samenwerking met andere partijen levert altijd discussie op. Samenwerking betekent niet dat we de gedachten en acties van de ander onderschrijven, maar dat we het voordeel van de samenwerking hoger inschatten dan het nadeel.

Er is een stroming die samenwerking met de PVV niet ziet zitten omdat die partij op een aantal punten niet zou deugen. Maar we moeten de samenwerking beoordelen op het resultaat en niet op het deuggehalte van de partner. Als het hoofdlijnenakkoord en de uitwerking redelijk overeenstemt met onze waarden en er geen dingen in staan die daar haaks op staan, kunnen we verder. Samenwerken met sommige andere partijen zou om verschillende redenen voor andere VVD’ers problematisch zijn.

Geef deze samenwerking een kans en geef onze kamerfractie de ruimte om te bewijzen dat ze de liberale waarden actief in hun werk toepassen.