Jeugdleiders in Moldavië

Op 16 en 17 maart 2012 zijn Nanda Kelly en ik in Moldavië geweest om de liberale jeugdleiders te trainen. Wouter Schroer van VVD international begeleidde de training. De groep bestond uit ongeveer 25 jongeren die in hun gebied met kleine en soms grote groepen jongeren wat voor Moldavië willen betekenen.

We hebben veel voorbeelden van hun inspanningen gezien. Aanwezigheid bij lezingen of demonstraties, een nationale opschoondag, actie voor sportvelden bij scholen of ruimere openstellingen voor de bibliotheek op de universiteit. Ze hebben zelfs Miss-verkiezingen georganiseerd waar ze met veel jongeren bij elkaar kwamen voor plezier met een serieuze ondertoon.

Bij de training hebben we ze geleerd om hun boodschap krachtiger te maken. De elevator pitch was daarbij een groot succes, er waren natuurtalenten, maar we zagen ook mensen groeien terwijl ze bezig waren. Ze hebben geleerd om doelen concreet te maken door ze goed te omschrijven, er een tijd bij te zetten, maar vooral om aandacht te besteden aan de hulp die ze daarbij willen hebben. Politiek gaat tenslotte om samenwerken.

Al met al was het een fijne opdracht van VVD internationaal om deze groep een stapje verder te helpen naar democratie en liberalisme.

Trainingsgroep jeugdleiders in Moldavië